Officials

Tijdens een zwemwedstrijd zijn er verschillende officials, zoals keerpuntrechters, aankomstrechters, tijdopnemers, een zwemrechter, een kamprechter en een jurysecretaris. Zij hebben allemaal een opleiding gevolgd, stage gelopen en krijgen jaarlijks bijscholing om de wedstrijd zo goed mogelijk te begeleiden en het een “officieel” karakter te geven. Ze zijn vergelijkbaar met scheidsrechters bij voetbal, maar bij zwemwedstrijden zijn er veel meer officials.

Een keerpuntrechter houdt de keerpunten die je maakt goed in de gaten en controleert of je geen fouten maakt. Je trainer zorgt tijdens de lessen ervoor dat je niet wordt uitgesloten tijdens de wedstrijd. Een kamprechter kan een zwemmer uitsluiten op aanraden van een keerpuntrechter of tijdopnemer.

Ouders of andere geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om official te worden en de club te steunen. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen moet elke club officials afvaardigen, anders moeten ze deze inhuren van een andere club. De opleiding bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte.

Lees alvast eens deze studie met betrekking tot vrijwilligers in de sport, ze zijn onmisbaar voor het verdere bestaan van onze sportclub.

Vrijwilligers in de sport

Wij danken onze officials alvast voor hun inzet!